Η ιστορία μας
«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις»
Κ. Καβάφης
Το αρχοντικό και η ιστορία μας
1900
Το αρχοντικό κτίσθηκε το 1900, στη στροφή δύο αιώνων, κατά την ύστερη ακμή του Νυμφαίου, και στέγασε με θαλπωρή επί μισόν αιώνα την πολυμελή οικογένεια του Νάκη Παπαδόπουλου, εμπόρου στην μυθική Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το όνομα Αθηνά φέρουν δυό αλληλοδιάδοχες κυράδες του αρχοντικού και οι δισέγγονες της πρώτης.
1993
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα Μπενάκη στις 03/11/1993, χαρακτηρίστηκε το κτίριο ως “έργο τέχνης” διότι αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των αρχοντικών του Νυμφαίου, και παρουσιάζει αξιόλογο ζωγραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο στους εσωτερικούς του χώρους.
1999
To 1999 ο Ιωάννης Παπαδόπουλος μετέτρεψε το οικογενειακό αρχοντικό σε παραδοσιακό ξενώνα, τον οποίο λειτούργησε μέχρι το 2015.
Ο Ιωάννης διατήρησε τον χαρακτήρα του αρχοντικού προσφέροντας την παραδοσιακή φιλοξενία του χωριού.
2021
Το 2021 ήρθε η σειρά του Γιώργου Παπαδόπουλου, αδερφού του Ιωάννη, να αναλάβει τα ηνία του αρχοντικού και να το επαναφέρει στην παλιά του αίγλη. Σκοπός του, εκτός της αξιοποίησης του οικογενειακού αρχοντικού, είναι η συνεισφορά στην περαιτέρω ανάδειξη του Νυμφαίου με την δημιουργία ολοκληρωμένων εμπειριών στους επισκέπτες του αρχοντικού.
Το αρχοντικό
Το αρχοντικό “ Αθηνά ” είναι ένα περίβλεπτο διατηρητέο παραδοσιακό αρχοντικό δύο ορόφων με υπερυψωμένο ισόγειο και επιβλητικές κοινόχρηστες σάλες, ένα αριστούργημα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής όπου οι αξεπέραστοι λαϊκοί μάστορες εναρμόνισαν σοφά, με υψηλή αισθητική, την πελεκητή πέτρα με το ξύλο, τις περίτεχνες σιδεριές και ένα εντυπωσιακό σαχνισί κεντημένο με κόκκινο βυζαντινό τούβλο. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι κεντημένοι ολόκληροι με λαϊκά μοτίβα-ρόδακες, άνθη, γεωμετρικά σχήματα και σύμβολα.
Το αρχοντικό διαθέτει έξι δωμάτια παραδοσιακής φιλοξενίας σε μιαν αυθεντική ατμόσφαιρα, διακόσμηση και επίπλωση εποχής του Μακεδονικού Αγώνα, παραδομένη άθικτη από γενεά σε γενεά. Σε κάθε δωμάτιο, όπου πλανάται ζωντανή η Ιστορία, οι σύγχρονες ανέσεις κρύβονται μέσα στις μακεδονικές μεσάντρες (εντοιχισμένες ντουλάπες) με ανάγλυφες ξύλινες όψεις λαϊκής τέχνης. Παλαιά κεντητά κιλίμια, δαντελωτά ασπροκεντίδια και αναμνηστικά μιας άλλης εποχής συμπληρώνουν κάθε δωμάτιο με χαμηλά μεντέρια ή περίτεχνα παλαιικά κρεβάτια.
Η πλακόστρωτη μπροστινή αυλή σε δύο επίπεδα, με τοπικά λουλούδια, κάτω από έναν θεόρατο πλάτανο ίδιας ηλικίας με το αρχοντικό, ανοίγει μια γοητευτική αυλαία στο χωριό. Η πίσω αυλή σε περιμένει με το μικρό σαλέ και το μπαλκόνι με θέα στο βουνό με τις οξυές.