Διακοπές στο Νυμφαίο

Νυμφαίο

Διακοπές στο Νυμφαίο

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο όρος Βίτσι, και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. 

Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός περικλείεται από δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε άλλες εποχές. 

Το Νυμφαίο (η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη και μετά Νέβεσκα) γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από τον 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Υπήρξε κέντρο αργυροχρυσοχοϊας και γενικού εμπορίου φθάνοντας στο απόγειο τους 3.000 κατοίκους.

Σήμερα αρκετά από τα παλιά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. 

Ο προορισμός είναι ήπιος τουριστικά παρέχοντας στους ταξιδιώτες την τέρψη της αυθεντικότητας ενός ορεινού προορισμού και της αληθινής φιλοξενίας.

 Ιδανικός προορισμός

Το Νυμφαίο είναι ιδανικός προορισμός τόσο για τους φυσιολάτρες όσο και τους εραστές της παράδοσης και της Ιστορίας. Τα μονοπάτια στο δάσος της οξιάς με τα αγριόμηλα και τα βατόμουρα, και ο μυστικός μας παράδεισος, το προστατευόμενο δάσος δρυός Ραδόσι είναι ιδανικά για πεζοπορία. Η εξερεύνηση τρούφας και άγριων μανιταριών,το mountain bike ή η ιππασία προσφέρουν επίσης  εναλλακτικές δραστηριότητες διακοπών.

Σημεία επίσκεψης είναι τα μνημεία όπως η πρόσοψη του γκρεμισμένου Στρατηγείου του Μακεδονικού Αγώνα, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό όπου λειτουργεί Μουσείο Αργυροχρυσοχοϊας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Η επιβλητική Νίκειος Σχολή φιλοξενεί το κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα της Οργάνωσης του Αρκτούρου ενώ λίγο έξω από το χωριό είναι το επισκέψιμο καταφύγιο της.

Νυμφαίο-γέφυρα

Γειτονικές επιλογές

Η  περιοχή προσφέρεται για εκδρομές στο Καταφύγιο του λύκου, του Ελληνικού ποιμενικού, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα με τα ψαροχώρια αλλά και στα άλλα αξιόλογα γραφικά ορεινά χωριά.

Επιπλέον το Νυμφαίο είναι ιδανικός προορισμός για διαμονή και εξερεύνηση όλης της ευρύτερης περιοχής. Σε μικρή ακτίνα μπορεί κανείς να επισκεφθεί μέσα από υπέροχες ορεινές διαδρομές:

  • την Φλώρινα,
  • την Καστοριά,
  • τα οινοποιεία του Αμυνταίου,
  • τις λίμνες των Πρεσπών,
  • τα Κορέστεια χωριά,
  • τα λουτρά Πόζαρ κ.α.

Σας κινήσαμε την περιέργεια; Ενημερωθείτε για την διαμονή σας στο αρχοντικό εδώ. 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.